by acls us

Deklaracija EP u BIH

Print

Deklaracija EP u BiH

Written by Administrator. Posted in Pravilnici

 

DEKLARACIJA EVROPSKOG POKRETA U BOSNI I HERCEGOVINI


Ovim se građani Bosne i Hercegovine (privatna lica i lica okupljena u raznim oblicima udruživanja, kako u vladinom tako i ne-vladinom sektoru) samoinicijativno bez nametanja volje i uslova sa strane, izjašnjavanju i podržavaju procese priključenja naše zemlje Evropskoj Uniji.

Podržavamo proces evropskih integracija i smatramo da je to jedini ispravan putu na putu modernizacije zemlje, priključenja u civilizirane, demokratske svjetske tokove.

Zalažemo se  unaprjeđenje i poboljšanje uslova života svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, stranačko-partijsku ili drugu vrstu pripadnost, seksualno opredjeljenje, boju kože ili materijalno stanje.

Mi građani Bosne i Hercegovine pozdravljamo dalji razvoj Evropske Unije na federalnom principu uz punu ravnopravnost svih njenih članica u sistemu slobodnih naprednih, demokratskih država kojem će i naša zemlja i svi njeni narodi i narodnosti imati svoje mjesto.

Ne vladine organizacije su spremne da preuzmu svoj dio odgovornosti u ovom procesu.

Mi iz ne vladinog sektora pozivamo sve pro-evropski orijentirane subjekte (privatna lica, vladine i ne vladine organizacije/institucije, privredne subjekte, medije, stranke-partije….) naše zemlje da podrže našu inicijativu stvaranja pokreta za Evropu u Bosni i Hercegovini, jer samo tako možemo stvoriti povoljnu klimu u zemlji po pitanju evropskih integracija, što će umnogome ojačati pozicije našeg pregovaračkog tima u pregovorima sa Evropskom Unijom o pristupanju (opstanku i budućnosti) Bosne i Hercegovine.

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini je ne vladina, ne stranačka, ne profitabilna inicijativa koju pokreću osnivači sa namjerom da se u nju uključi što više NGO-a i drugih subjekata našeg društva sa teritorija cijele Bosne i Hercegovine, kako bi se evropska ideja raširila i prihvatila u svim njenim dijelovima.

Naša namjera je osloboditi se monopolističkog  sistema i centralizacije ideja  ( koji je do sada vladao i ništa progresivno-inovativno nije donio našoj zemlji), kojim se samo jedan, dva ili tri centra/ velika grada uzimaju u obzir  i favoritiziraju pri dodjeli odobrenju projekata i sredstava-pružanju financijske podrške-tako da pozivamo organizacije i iz manjih ili malih centara da daju svoj udio u ostvarenju ove velike ideje, kako njihove sredine ne bi bile na margini evropskih događanja i odlučivanja.

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini je otvoren za sve subjekte i organizacije  iz cijele zemlje bez obzira na veličinu i geografsku poziciju grada iz kojeg dolaze u kojem djeluju.

Sve organizacije koje se pridruže ovoj inicijativi, poštivajući Pravilnik(Kodeks) i Statut, imaju jednak tretman i pravo u odlučivanju i raspodjeli sredstava.

Potpisnici deklaracije pružaju punu podršku Direkciji za evropske integracije i Pregovaračkom timu Bosne i Hercegovine.

Izjasniti se ZA pristup Evropskom pokretu u Bosni i Hercegovini znači biti dobronamjeran, demokrata, slobodnih pogleda na svijet i okruženje oko sebe, spreman na izazove koje nosi budućnost i odlučan istrajati na evropskom putu boljitka i prosperiteta naših naroda i narodnosti, a sve u ime naše djece i generacija koje poslije nas dolaze.

Učinimo da generacije koje dolaze pamte, poštuju i cijene naše djelo od danas.

Podržite i priključite se Evropskom pokretu u Bosni i Hercegovini za dobro svih .

Podijelite ovu vijest: