by acls us

Vijesti

Print

Ambasador Aćimović na G20 Međuvjerskom samitu predstavio koncept o ekonomiji i religiji

Written by admin. Posted in Zadnje

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji, Draško Aćimović,

 

( od 2016.godine počasni predsjednik Evropskog pokreta u BiH) učestvovao je na G20 Međuvjerskom samitu "Religija, održivi razvoj i izbjeglička kriza, koji se od 15. do 17. juna 2017. godine održao u Potsdamu, Njemačkoj. 

Pomenuti samit je ujedno i pripremni dio predstojećeg G20 samita lidera koji  će se 7. i 8. jula ove godine održati u Hamburgu.

Acimović, kao jedini predstavnik iz regiona zapadnog Balkana na samitu,   predstavio je koncept " Ekonomija i religija kroz proizvodnju organske hrane, ujedinjeni za Zapadni Balkan".

Prema predstavljenom konceptu, projekat bi povezao religije u regionu na način da zajednički proizvode i plasiraju organsku hranu, što bi pored velikog ekonomskog efekta za zemlje regiona, moglo dovesti i do poboljšanja odnosa između religijskih zajednica.

 

Ideja je izuzetno dobro prihvaćena i dobila je podršku eminentnih zvanica.

Učesnici samita su ponudili svu neophodnu pomoć u razvoju tog koncepta u saradnji sa zemljama regiona.

Tokom dvodnevnog samita, ambasador Aćimović je sa učesnicima razgovarao i o evropskim integracijama BiH i reformskim procesima u zemlji, s naglaskom na potrebu jačanja ekonomije i smanjenja nezaposlenosti. 

Izrazio je očekivanje da će BiH u što skorije vrijeme dobiti kandidatski status, čime bi zemlja dobila pristup značajnijim finansijskim sredstvima i fondovima.

Samit u Potsdamu je okupio veliki broj međunarodnih stručnjaka iz navedenih oblasti.

Cilj međuvjerskog i samita lidera G20 ove godine su bio-globalni ciljevi razvoja UN poslije 2015. godine.

Samit je pozdravio i specijalni predstavnik vlade Argentine gdje će se održati sledeći samit.

 

EPuBiH

Podijelite ovu vijest: