by acls us

Vijesti

Print

Predsjednik EPuBiH, Predrag Praštalo, gost u TV BN

Written by admin. Posted in Zadnje

Predsjednik Evropskog pokreta, Predrag Praštalo, bio je gost u TV BN

 

i tom je prilikom izjavio da će naša organizacija u punom kapacitetu podržavati svaku aktivnost predstavnika domaće izvršne vlasti u procesu sticanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Praštalo je istakao da Evropski pokret čvrsto stoji iza teze da bh institucije sa svih nivoa vlasti mogu više nego kvalitetno odgovoriti na sva pitanja iz upitnika EU,te da je uvjeren da će i sistem koordinacije uskoro profunkcionirati čime bi domaći političari pokazali političku mudrost i zrelost u ime generacija koje dolaze poslije nas.

Predsjednik Evropskog pokreta je dodao da je uvjeren da će se uskoro i pitanje prevoda dokumenata uspješno okončati,te da je uvjeren da će i EU imati puno razumijevanje za kasniju predaju odgovora po upitniku.

Na pitanje kada očekuje dobivanje kandidatskog statusa za BiH,Praštalo je odgovorio da je to u optimalnim uslovima moguće očekivati do kraja godine,a da on lično misli da je najrealnije da će to ipak biti u drugoj polovini 2018.godine,kada Austrija bude preuzela predsjedavanje EU,jer je to zemlja,koja će svakako učiniti najveći napor da BiH, poput Slovačke prilikom dobivanja pozitivne ocjene aplikacije za članstvo u EU, dobije dugo željeni status.

EPuBiH

Podijelite ovu vijest: