by acls us

Vijesti

Print

Susret u povodu Dana Evrope: Hrvatski ambasador Del Vechio i gradonačelnik Ogrešević

Written by admin. Posted in Zadnje

Međugranična saradnja i zajednički nastupi kroz programe prekogranične saradnje, tema su o kojoj su danas razgovarali gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević i ambasador Republike Hrvatske u našoj zemlji Ivan del Vechio.

 

-„Mi uvijek imamo dosta otvorenih tema za razgovore i posebno mi je drago da je već realiziran prvi projekat iz trilateralne saradnje IPA2 Programa- projekat energetske efikasnosti za Sportsku dvoranu u Cazinu. Međutim, mi tu saradnju širimo. Unsko- sanski kanton je član Jadransko- jonske regije koja nudi velike mogućnosti saradnje. Danas smo razgovarali i o otvaranju Unske pruge te mostu prijateljstva, u Tržačkim Raštelima, koji ima ogromnu simboliku i mi ga moramo dalje razvijati“, rekao je, između ostalog, ambasador Del Vechio.

Dodao je da će s velikim zadovoljstvom prenijeti hrvatskim investitorima informacije o uspostavi industrijskih zona u Cazinu te da je to takođe, jedan od sigurnih oblika saradnje između ovog dijela BiH i Hrvatske koja je već dio Evropske unije.

Za gradonačelnika Ogreševića, ovo su takođe, važne i vrijedne teme, a Republiku Hrvatsku smatramo i svojim prvim partnerom na putu ka evropskim integracijama.

-„Pomenuli smo i naše granične prijelaze i potrebu njihovog otvaranja za stalno. Most u Tržačkim Raštelima ne bi smio biti točka razdvajanja već spajanja ovih dviju zemalja i njena dva pogranična područja koja oduvijek baštine dobre odnose“, istaknuo je gradonačelnik.

Ubrzavanje procesa ulaska BiH u Evropsku uniju direktno je oslonjeno na prve susjede, istaknuo je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo prilikom današnjeg prijema za hrvatskog ambasadora Ivana delVechia u Cazinu. On je dodao da će dobra komunikacija i veze koje Grad Cazin uspostavlja sa evropskim ambasadorima i svojim prvim susjedima sigurno doprinijeti da ovaj dio BiH prvi razvije svoje evropske kapacitete.

EPuBiH

Podijelite ovu vijest: