by acls us

Vijesti

Print

Ambasador Republike Češke Jakub Skalnik danas i sutra boravi u posjeti Gradu Cazinu

Written by admin. Posted in Zadnje

Ambasador Republike Češke Jakub Skalnik danas i sutra boravi u posjeti Gradu Cazinu.

Na prijemu upriličenom kod gradonačelnika mr. Nermina Ogreševića razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji Cazina i Češke razvojne agencije te potencijalima za buduće projekte.

Posjeta je organizirana u okviru obilježavanja Dana Evrope pa je susretu prisustvovao i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo koji je tom prilikom istaknuo; -„Cazin je jedna od najbrže rastućih zajednica, ne samo u BiH nego i u širem regionu i može biti primjer mnogim zajednicama. Da se Cazin ne bi trebao postidjeti ni jedne slične sredine u Evropskoj uniji potvrđuje i današnji dolazak ambasadora Skalnika koji je odmah pri dolasku rekao da ima osjećaj kao da je negdje u Njemačkoj. To je veliki kompliment i za Cazin i za BiH, a Cazin je stvarno postao jedan pravi evropski grad“.

Za češkog ambasadora, Cazin je i Grad sa ogromnim potencijalima za projekte kakve u Bosni i Hercegovini realizira Češka razvojna agencija.

-„Izuzetno mi je drago što sam prvi put u Cazinu, a ono što sam vidio je predivan krajolik i uređena sredina. Gradonačelnik mi je prenio osnovne karakteristike i upoznao me s putem razvoja Cazina i moram priznati da se to zaista vidi. Upravo rukovodstvo Grada ide u tom smjeru da Cazin postane prava evropska sredina. Razgovarali smo o mogućnostima dalje saradnje i ja sam gospodina gradonačelnika upoznao s projekti koje Češka razvojna agencija realizira. Na prvom mjestu su projekti energetske efikasnosti, kao i upravljanje otpadom i otpadnim vodama. Uvjeren sam da su na području Cazina velike mogućnosti za ovakve projekte i uvjeren sam da će u skorijoj budućnosti doći do njihove realizacije“, istaknuo je ambasador Skalnik.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević uputio je ambasadoru dobrodošlicu u naš Grad istaknuvši da Cazin već dugo ima status otvorenog evropskog grada, kao i kontinuitet u saradnji s ambasadom Republike Češke. Sutra će ambasador Skalnik prisustvovati i Poslovnom forumu te svečanoj akademiji „Vrijeme je za Evropu“ čiji domaćin je Grad Cazin.

EPuBiH

Podijelite ovu vijest: