by acls us

Vijesti

Print

Održana prva društvena sesija Foruma za poslovno lobiranje pri Evropskom pokretu

Written by admin. Posted in Zadnje

Prva društvena sesija Foruma za poslovno lobiranje pri Evropskom pokretu održana je danas u Cazinu u okviru obilježavanja Dana Evrope.

 

Pod stručnom palicom moderatora i počasnog predsjednika Evropskog pokreta u BiH, Igora Davidovića, bivšeg glavnog pregovarača sa EU i ambasadorom BiH pri EU/OSCE/SAD razgovaralo se o nizu aktuelnih i za razvoj Bosne i Hercegovine važnih tema.

Uvodničar u prvom panelu bio je Muhamed Mujakić, osnivač i direktor Pravnog instituta BiH koji je govorio o temi „Lokalna samouprava u BiH“. Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević predstavio je Cazin i osvrnuo se na ulogu dijaspore u razvoju lokalnih zajednica, dok se Bruno Bojić, predsjednik Vanjsko- trgovinske komore BiH osvrnuo na ekonomsko okruženje BiH i takođe, ulogu dijaspore.

Direktor Direkcije za Evropske integracije BiH Edin Dilberović u svom je izlaganju obrazložio kandidatski status i utjecaj integracija na konkurentnost BiH, a austrijski ambasador Martin Pammer je govorio o privrednim odnosima BiH i Austrije, godini kulture i predsjedavanju Misijom OSCE-a. Uvodničar drugog panela bio je Lav Pajkić, filmski producent i mladi biznismen iz Beograda čija setema odnosila na ulogu i angažman mladih o čemu je govorio kroz vlastita iskustva i s porukom da mladi trebaju odlaziti, ali samo kako bi se vratili sa novim znanjima i vještinama koje će implementirati u svojoj zemlji.

EPuBiH

Podijelite ovu vijest: