by acls us

Vijesti

Print

Evropski pokret u BiH: Jozi Pavkoviću nagrada "Ličnost godine"

Written by admin. Posted in Zadnje

U Cazinu je danas održana svečana akademija "Dan i mjeseci Evrope u BiH – Cazin 2017" koju tradicionalno organizuje Evropski pokret u BiH, a na kojoj su dodijeljene brojne nagrade najzaslužnijim pojedincima i kolektivitetima koji su svojim radom dali doprinos uspjehu evropskih integracija BiH.
Najznačajniju nagradu "Ličnost godine BiH" dobio je Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH, a nagradu mu je uručio Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH. Prema njegovim riječima, Pavković je ovu titulu zaslužio s više aspekata.
Prije svega, sa Pavlovićem na čelu Večernji list je u saradnji sa agencijom Libar preveo originalni dejtonski sporazum na sva tri službena jezika u BiH. Pored toga, na "Večernjakovu" inicijativu, Ruska Federacija je ustupila Povelju Kulina bana Bosni i Hercegovini na privremeno korištenje, a nagrada mu je uručena i zbog dugogodišnje vrhunske organizacije jednog od najpoznatijih događaja u BiH i šire "Večernjakov pečat".
Pored Pavkovića, nagrade su dobila i četiri ambasadora u BiH. Martin Pammer, ambasador Austrije i Jakub Skalnik, ambasador Češke dobili su nagradu "Evropski partner i prijatelj procesa EU integracija BiH", dok su Jan Pšenica, ambasador Slovačke i Ivan del Vechio, hrvatski ambasador u BiH dobili nagradu "Orden naroda, građana i građanki BiH za posebne zasluge na polju razvijanja prijateljskih i partnerskih odnosa" BiH i Slovačke, odnosno BiH i Hrvatske.
Nagradu je dobio i Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH za "Regionalni razvoj i EU integracije BiH", Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH za "Poseban doprinos u razvoju poljoprivrede i veterinarstva u BiH", Edin Dilberović, direktor Direkcije za Evropske integracije BiH – "Društveno odgovoran partner procesa EU integracija", Vlada SBK, premijer Tahir Lendo – "Društveno odgovoran partner procesa EU integracija", Sarajevo Business Forum, Dino Selimović, direktor marketinga BBI banke – "Najbolji poslovno-investicijski projekt regiona", kao i JP Nacionalni park Una, direktor Amarildo Mulić – "Najbolji turističko-poslovni projekat u BiH".
Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević dobio je priznanje za "Evropskog gradonačelnika regiona", dok su općine Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac dobile priznanje za "Otvorene lokalne zajednice – partner EU integracija".
Naš proslavljeni rukometaš Jasmin Mrkonja dobitnik je priznanja "Životno djelo za doprinos razvoju sporta i humano djelovanje".
Nagrada je uručena i nekolicini uspješnih kompanija, pojedinaca, institucija i udruženja u našoj zemlji, a upriličen je i bogat kulturno-zabavni program za sve goste.
IZVOR: klix.ba

Podijelite ovu vijest: