by acls us

Vijesti

Print

Evropski pokret u BiH peti put učesnik Bledskog strateškog foruma

Written by admin. Posted in Zadnje

Sutra, ponedjeljak, 04.09.2017.godine, svečanim otvaranjem u 14 sati u Festivalskoj sali sa radom počinje Bledski strateški forum 2017 .

 

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo će , po pozivu ministra vanjskih poslova Slovenije Karl Erjaveca, peti put uzeti učešće u radu ovog eminentnog i najvažnijeg političko-poslovnog foruma ovog dijela Evrope,kojeg inače,a radi značaja i aktualnosti tema,koje obrađuje, nazivaju i „mali Davos“.

Za nas u regionu je ovaj forum posebno bitan tim više jer je završna sesija,koja po tradiciji pobuđuje i najveće zanimanje učesnika, posvećena upravo aktualnoj situaciji Zapadnog Balkana. Ove godine očekuje se učešće više od 1000 predstavnika iz preko 70 država svijeta, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Tursku i dr., čime je ovaj samit odavno prerastao evropske granice. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak već treću godinu zaredom uzima učešće i do sada je uvijek imao zapažen nastup, a ove godine je po rangu, uz visokog predstavnika Valentina Inzka, i najviši društveno-politički predstavnik Bosne i Hercegovine na SBF.

Iz Srbije dolazi visoko-rangirana delegacija na čelu sa premijerkom Anom Brnabič i ministrima Ivicom Dačićem i Brankom Ružićem, kao i druge državne delegacije država našeg okruženja.

Gradonačelnik Bleda Janez Fajfar je danas ugostio Predraga Praštala,gdje je tokom prijateljskog razgovora najavio mogućnost dolaska u Bosnu i Hercegovinu i učešća u „2.Poslovnom forumu /Društvenom dijalogu“,kojeg će Evropski pokret organizirati u Travniku početkom oktobra u sklopu obilježavanja „Dana i mjeseci EU u BiH 2017“.

U prilogu dostavljamo program manifestacija, uz listu visoko rangiranih učesnika u BSF 2017.

 

 

Za dalje informacije o BSF 2017 , molimo posjetite Internet stranicu https://www.bledstrategicforum.org

Podijelite ovu vijest: