by acls us

Vijesti

Print

HRVATSKA: EVROPSKI POKRET U BIH DODJELJUJE MILANU BANDIĆU PLAKETU „LIČNOST REGIONA“

Written by admin. Posted in Zadnje

Evropski pokret će u Travniku u oktobru gradonačelniku Bandiću dodijeliti plaketu "Ličnost regiona", a kao glavni razlog Praštalo je istaknuo Bandićevih šest gradonačelničkih mandata u Zagrebu, ocjenjujući to jedinstvenim slučajem u regionu, ali i u Europi i u svijetu.

 

Zagreb, 26. septembra (AA)- Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je predsjednika Evropskog pokreta u BiH Predraga Praštala, u povodu obilježavanja Dana i mjeseca Evrope u BiH koiji će se održati u Travniku 2. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA)
Gradonačelnik Milan Bandić nakon sastanka je kratko izjavio kako je razgovarao s Praštalom, kao sa osobom koja pripada istom civilizacijskom i svjetonazorskom evropskom krugu.
Bandić je istaknuo kako je cilj suradnje sa Evropskim pokretom u BiH "približavanje dviju prijateljskih država i jačanje demokratskih standarda za ulazak u evropski civilizacijski krug".
Praštalo je istaknuo kako je Evropski pokret u BiH jedini od 40-tak ovakvih pokreta koji djeluje regionalno, a kao razlog naveo je posebno trpljenje i gubitke u BiH u prošlim ratovima na Balkanu.
Evropski pokret će u Travniku u oktobru gradonačelniku Bandiću dodijeliti plaketu "Ličnost regiona", a kao glavni razlog Praštalo je istaknuo Bandićevih šest gradonačelničkih mandata u Zagrebu , ocjenjujući to jedinstvenim slučajem u Evropi ali i u svijetu.
Praštalo je kazao kako se  evropske akcije u BiH "kreću cik-cak kao na berzi".
"Čas idemo i napredujemo prema Evropi, čas smo iza Kosova", kazao je Praštalo.
Istaknuo je kako je Evropski pokret početkom ove godine pokrenuo "Forum za poslovno lobiranje, odnosno opštedruštveni dijelog" čija je namjera okupiti najuspješnijih desetak lokalnih zajednica i dvadesetak kompanija u BiH kako bi radili na jačanju proevropskog lobija koje bi dalo bh. društvu snagu da ubrza evropski put BiH.
Praštalo je kazao kako će desetak izabranih opština dobiti partnersku opštinu u Zagrebu koje će im biti "partner ili kum na evropskom putu".
 
IZVOR: www.rtvusk.ba

Podijelite ovu vijest: