by acls us

Vijesti

Print

Konferencija u Zavidovićima u organizaciji romskih organizacija

Written by admin. Posted in Zadnje

 

 

Predstavnici Evropskog pokreta su uzeli učešće u konferenciji u Zavidovićima u organizaciji Udruženja Roma "Srce istine“, na temu „Različitost je bogatstvo- Integracija Roma u društvu".

Učešće u radu konferencije su uzeli predstavnici romskih udruženja iz BiH i regiona, kao i predstavnici OHR, EU, OSCE, te Vlade ZDK, religijskih zajednica, načelnici općina Zavidovići i Donji Vakuf.

Cilj održavanja konferencije je prezentacija i usvajanje Strategije za nacionalne manjine, kao i definiranje uspostavljanja mehanizama suradnje između lokalne zajednice i populacije Roma na području Zavidovići. 
Muhamed Tahirovic,organizator i predsjednik udruženja "Srce istine“,u svom izlaganju naglasak je stavio na integraciju romske populacije u zajednicu,navodeći da je razbijanje predrasuda,osnovni pred-uslov za kvalitetniji život Roma.

Iz Vlade ZE/DO kantona,pružili su punu podršku predloženim inicijativama predstavnika romskih organizacija. U pozdravnim govorima predstavnici međunarodne zajednice su istakli podršku OHR,EU i OSCE-a naporima romskih organizacija na polju poboljšanja uslova života Roma u BiH, te predstavili projekte i načine djelovanja svojih organizacija.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je u svom izlaganju istakao su najveći uspjesi ove konferencije to da su Romi Zavidovića po prvi puta uspjeli sami svojim kapacitetima da organiziraju konferenciju,koja se bavi krucijalnim problemima ove populacije,i to na izuzetno visokom nivou, da postoji dobra volja i spremnost lokalne zajednice, Vlade ZDK i međunarodnih institucija da budu dio rješenja navedenih problema, te to da su predstavnici Roma iz Sarajeva, Tuzle,Kaknja, Donjeg Vakufa, Lukavca i Zavidovića pokazali vrlo dobre liderske osobine,i spremnost da rade timski, što je do sada bio jedan od najvećih problema u radu romskih udruženja.

Učesnici konferencije su donijeli niz zaključaka,koji bi u mnogome trebali doprinijeti poboljšanju uslova života i rada romske populacije na području općine Zavidovići. Neki od iznesenih prijedloga su: uspostava mehanizama komunikacije,poboljšanje uslova za obrazovanje i zapošljavanje, omogućavanje aktivnijeg društvenog i političkog angažmana pripadnicima romske populacije, i unaprjeđenje lokalne Strategijizradom Akcionih planova. U sklopu konferencije uručene su plakete Delegaciji EU u BiH,OHR, i Vladi ZDK za podršku radu romskih organizacija.

 

 

 

 

 

EPuBiH

Podijelite ovu vijest: